Saturday, 17 October 2015

FIRST SEMESTER HAS ENDED

Assalamualaikum. Hai.

Dah lama tak post entry. Bukan busy sangat pun. Cuma malas. He he.

Sis nak bagitau yang sis dah habis sem satu. Woohoo!

Bukan apa, eksaited la. Yela sejak bergelar uni student ni aku rasa cem i have changed! Not sure if its a good or bad changes but i like it. Maybe the surroundings and the people all around me that makes me change. Its not a big changing. It was just like I feel I'm more confident about myself, and I'm now no longer care about what people might say about me. It's up to them. This is me. I love myself. I have my own aim, my own priorities and I don't care if somebody out there doesn't like me.

We are just human. There might be some people that we don't like, same goes to me. And I respect others's.

It was not so amazing experience as it was my first semester in uni. And maybe i am still acting like what i used to be in highschool; annoying and weird. Sorry but not sorry. Im trying to fit in this new world, new surrounding, new people, new way of learning.. And its really tough. Serious. So highschool students, especially fivers, once u get into uni, everything will changed into 360 degrees.

You cant play around anymore. You actually can skip classes but i suggest u don't. Because, the subjects are harder and unpredictable unlike in high schools. Okay for me basically an engineering student (diploma), it is important for you guys who wants to take engineering courses to master in MATHEMATICS.

Because engineering is all about maths, and yes, physics too!

So, better you study well not only for your SPM but also for your future use. In first semester, for example, i am in computer engineering. I have to recall my spm subjects like addmaths and physics. Because first semester is all about the basic things that you have to learn, remember and apply for next semesters. Basic is important!

I got 8 subjects. Mathematics, English 1, Physics Engineering, IT Skills, Bahasa Melayu, Computer System Principles and Electric Circuit Principles.

YES IT IS QUITE HARD !!

Actually, every subject is easy if you focus in class and if you are really hardworking people that you refresh what you had learnt in classes at night. Seriously. Unfortunately, for sure I'm not that type. Jauh sekali dan sememangnya aku bukan spesies itu. Entah mengapa susah untuk merajinkan diri ini.

Aku malas nak ulas banyak pasal course aku sebab aku tau banyak blog lain dah cerita pasal course aku.

Jadi sempena Maal Hijrah kali ini, dengan permulaan tahun baru ini, aku dah berazam untuk jadi rajin tahun ni (walaupun azam ni sama je setiap kali maal hijrah) tapi takpe. InsyaAllah tahun ni tahun last aku mengguna pakai azam ni. Aku betul betul semangat (aicewah) untuk berubah. Moga Allah bantu, moga Allah kurniakan kekuatan pada diri ini. Aamiin ya rabbal alamin..

We often forget that Allah is our priority. Yes you may remember Allah all the time but you may forgot that we should put Allah as number one in our heart, nombor satu dalam apa jua keadaan, susah mahupun senang.

Ingat, belajar belajar juga. Solat jangan lupa. Lebih afdhal, solat di awal waktu. Nak afdhal lagi, berjemaah dengan kawan kawan. Nak afdhal lagi, berjemaah kat surau/masjid. Nak lagi afdhal? Jadilah imam (bagi lelaki) ye :)

I know it is hard for us untuk solat berjemaah. Lagi lagi student uni. Memang payah. Aku sendiri mengaku memang payah. Kalau subuh tu memang hebat la siapa pergi berjemaah kat surau. Kalau zohor susah sebab gap 2 jam je sebelum class pukul 2. Nak beratur ambik lauk, beratur bayar makanan, nak rehat lagi. Bak kata memang tak sempat kalau nak solat kat surau lagi lagi time ni memang semua makhluk keluar cari makanan tengahari. Kalau asar, memang tak lah untuk yang ada class dari jam 2-6 straight. Kalau boleh pun waktu maghrib isyak je la. Tu pun kekadang maghrib je boleh, sebab nak gi beli makan malam lagi pastu ada group discussion lagi, nak study lagi, assignment lagi. Rasa macam tak cukup kan 24 jam tu?

Tapi itulah, kalau kita solat awal waktu, kerja lain semua rasa mudah je senang je. Takde la nanti tengah tengah buat kerja duk gelisah tak solat lagi. Waktu kita pun rasa lebih panjang dan lebih lapang. Banyak fadhilatnya solat awal waktu ni. So, mulai saat ini, tanamkan niat dalam diri yang lepasni kita nak sentiasa solat awal waktu :)

Bila dah biasa solat di awal waktu kita akan rasa bersalah bila kita melambat lambatkan solat nanti. Percayalah. InsyaAllah, benda baik ni Allah permudahkan. Yang penting usaha. Tanamkan tekad yang kita dah taknak lagi solat hujung waktu. InsyaAllah, Innallaha maana.

Ingat, 'Allah SWT takkan ubah nasib sesuatu kaum itu melainkan kaum itu sendiri yang mengubah nasib mereka sendiri'.

Semoga kita terus qowiy (kuat) dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai hambaNya. InsyaAllah, aamiin ya Rabb.

No comments: